Mladý zemědělec Soutěže

18.03. 2024

O jarních prázdninách ve středu 13. března se na Střední odborné škole veterinární v Hradci Králové konala soutěž Mladý zemědělec, kde se mezi nejlepšími žáky z Královéhradeckého kraje prosadily i naše žákyně Veronika Kulhánková a Jana Hlavatá. V náročné konkurenci si Veronika obsadila vynikající 3. místo a Jana Hlavatá 7. místo.

Ve škole nás přivítal pan hejtman Červíček a v následné diskuzi ho zaujal názor Veroniky „Ani dnešní zemědělství se neobejde bez rukou zemědělce a stále některé práce budou o těch vidlích a kolečku.“. Připomněla tím, že české zemědělství a údržba krajiny nestojí na velkých agropodnicích ale i na rodinných farmách.

 

Soutěž Mladý zemědělec prověřuje znalosti a dovednosti studentů v oblasti rostlinné a živočišné výroby, praktických dovedností a prezentačních dovedností. Veronika excelovala ve všech disciplínách a dokázala porazit mnoho zkušených soupeřů – od 1. místa a postupu do národního finále ji dělilo pouhých 1,5 bodu.

Děvčata potvrdila, že patří mezi špičku mladých zemědělců v Královéhradeckém kraji a můžeme se těšit na jejich další profesní kariéru. Střední odborná škola veterinární v Hradci Králové (https://www.sosvet.cz/) poskytuje skvělé zázemí pro studium zemědělských oborů (viz foto - virtuální pitevní stůl).

 

Jako venkovská škola podporujeme tyto aktivity a při naší škole plánujeme vytvořit živočišný koutek, abychom dětem více přiblížili svět zemědělství, pomohli jim rozvíjet jejich zájem o tento obor.

Naši žáci v průběhu školní docházky získají základní znalosti a kompetence v oblasti moderního zemědělství v zájmu jeho udržitelnosti v době klimatických změn a minimalizace dopadů na životní prostředí.

 

Gratulujeme Janě a Veronice k úžasnému výkonu a děkujeme za skvělou reprezentaci naší školy!

 

Zdroj fotografií: kromě vlastních, denik.cz a FB Královéhradeckého kraje

Autor: Mgr. Emil Kudrnovský, Ph.D., ředitel

Zobrazení stránky: 0x