Environmentální pobyt se 6. třídou Akce

04.03. 2024

Se šestou třídou jsme se vypravili do Horního Maršova dozvědět se něco o biodiverzitě. A jak se tady máme? No zatím báječně!

Pondělí 4.3.

Po bezproblémovém přesunu autobusem se nás ujali Jáchym a Milada. Vypadají docela přátelsky, hned nám nabídli tykání a vysvětlili nám, co nás vlastně čeká. Celým programem nás bude provázet deník Oldřicha, který, jak to vypadá, utekl z domu.

Dnešek jsme ale zatím věnovali seznamovacím hrám, zkoušeli jsme spolupráci a docela se nám dařilo. Nejenom nohy, ale i hlavy dnes dostaly zabrat. 

Úterý 5.3.

Dnešek jsme zahájili velkou simulační hrou - jako rybářské společnosti jsme se snažili zbohatnout lovem ryb. Krom přemýšlení, do kterých vod vlastní lodě poslat, jsme zažili i různé druhy aukcí. Finanční gramotnost v praxi! Také jsme zjistili, že ryb není v moři nekonečno a kdo je jednou nahoře, může být za chvíli velmi rychle dole..

Odpoledne jsme šli přímo do terénu a zkusili si vlastni malý vědecký výzkum. Lovili jsme drobné živočichy z potoku a dle indicií určili jejich název a citlivost na znečištěné prostředí.

Večer některé překvapily brambory na loupačku a pak už nás čekala jen řízená relaxace a popovídali jsme si o vyhynulých zvířatech.

Středa 6.3.

Dnes jsme se vydali na celodenní výlet na Rýchory. Úvodní cesta do kopce byla sice velmi náročná, ale cíl za to rozhodně stál, ty výhledy a čerstvý vzduch! Navíc pro nás měla Milada připraveno spoustu zajímavých her a informací. Po odpočinku na Rýchorské boudě jsme se vypravili na vyhlídky a prošli jsme se místním pralesem (Dvorský les), kde ještě ležel i sníh. No a potom už jen zpět dolů, což nám vyneslo příjemných 15 km v nohách.

Večer si pro nás učitelky připravily "Večer odvážných". První (novodobá) zkouška odvahy byla, že jsme před večeří vypnuli a odevzdali mobilní telefony, které jsme dostali až ráno! Potom jsme si zahráli venku ve tmě na upíry a pikolu a na závěr nás čekala stezka odvahy. Krásně strávený den.

Čtvrtek 7.3.

Dopoledne nás opět čekala simulační hra - tentokrát jsme byli obecní zastupitelé šesti různých krkonošských měst. Úkoly každého hráče se lišily- někdo chtěl jako podnikatel vydělat co nejvíce peněz, jiný v pozici starosty potřeboval rozvíjet své městečko, ochránce přírody měl na starosti ochranu tetřívků. Bylo zajímavé, jak se každý své role ujal a ostatní přesvědčoval.

Odpoledne jsme cestovali do minulosti a "prohlédli" jsme si Krkonoše v rámci procházky v různých stoletích. Během toho jsme po týmech odpovídali na otázky a plnili různé úkoly- třeba jsme zpívali v místním kostele.

Večer byl potom vyhrazen pro divadlo. Musím říct, že jsme se opravdu hodně nasmáli, hlavně při kostýmních zkouškách. (Posuďte na fotografiích sami) :) Následovalo slíbené sledování fotbalu, balení kufrů a ještě pár drobných her. Začíná nás všechny mrzet, že už to pomalu končí..

Pátek 8.3.

Velké dobalování, poslední sezení v kroužku loučení...a...jsme doma. Bylo to krásné, inspirující a zábavné. Děkuji všem zúčastněným za pohodových pět dní, bylo nám s vámi hezky.

Autor: Mgr. Hana Škubníková

Zobrazení stránky: 0x