Vojta Žižka vyhrál školní kolo dějepisné olympiády

25.11. 2019

Vojta Žižka vyhrál školní kolo dějepisné olympiády

Ve čtvrtek 21. listopadu se konalo školní kolo dějepisné olympiády, jež opanovali prvními třemi místy žáci deváté třídy. 

Letošním tématem je období let 1880 – 1920. Na první pohled se jedná ,,jen“ o čtyřicet let. Jenže to bylo období převratných změn ve světě i u nás, a to v nejrůznějších vědeckých i uměleckých oblastech, navíc se do něho počítají i příčiny, průběh a důsledky 1. světové války opět se světovým i českým kontextem. Jedná se tedy o velmi těžké téma, kde není úplně známo, na co se mají žáci zejména zaměřit. Je tedy potřeba mít co nejvšeobecnější povědomí.

Školní kolo bylo zaměřeno zejména na Velkou válku, tedy 1. světový konflikt, a to především z českého pohledu. Nechyběl tedy atentát na Ferdinanda D´Este v Sarajevu, naši legionáři, první domácí i zahraniční odboj. Stranou nezůstala ani literární reflexe dění, zejména pak Haškův Švejk.

Z výše uvedeného je patrné, že největší výhodu logicky museli mít deváťáci, kteří dané období aktuálně probírají, i když ale ani oni vše ještě neslyšeli. Příprava na vědomostní test zahrnovala téměř měsíční samostudium z materiálů z učebnic 8. a 9. třídy. V této souvislosti obdivuji všechny sedmáky i osmáky, kteří i přes fakt, že v hodinách dějepisu dané období neprobírali, byli schopni poctivým učením vše dohnat a být deváťákům vyrovnanými soupeři.

Testu se účastnilo patnáct žáků – čtyři sedmáci, šest osmáků a pět deváťáků. Právě ona zkušenost ale stejně nakonec zvítězila. První tři příčky obsadili všichni žáci z devátého ročníku.

Na bronzové příčce se umístil s celkovými 40,5 body Dan Špůr, když na 4. místo odsunul dokonale připraveného osmáka Sašu Chromého jen s rozdílem bodu a půl. O celkovém vítězi pak rozhodl dokonce jen nejmenší možný, půlbodový rozdíl. Stříbrnou příčku obsadila Terka Nosková se 45 body a celkovým vítězem se stal Vojta Žižka, který se se svým všeobecným přehledem nejlépe ,,popral“ s nástrahami testu a obdržel 45,5 bodu ze 65 možných.

První tři žáci nás budou v polovině ledna reprezentovat na okresním klání, které bude tematicky zaměřeno stejně, avšak již s detailnějším úhlem pohledu. Již nyní zahájili zevrubnou přípravu a věřím, že se jim podaří obsadit co nejlepší příčky.

Mgr. Jiří Lux     

Autor: Tomáš Vlna

Zobrazení stránky: 0x