Naši umělci a umělkyně

23.03. 2020

Před tím, než se zavřely brány naší školy, jsme se ve výtvarné výchově aktivně chystali na účast ve výtvarné soutěži s názvem Voda a klimatická změna. Tuto soutěž vyhlásilo Ministerstvo zemědělství ke světovému Dni vody, který spadá na 22. března. Do soutěže jsem zapojila pátou a sedmou třídu.

Toto téma - Voda a klimatická změna - je v dnešní době velice důležité a byla jsem ráda, že se žáci zhostili úkolu zodpovědně, a že o všem nejdřív přemýšleli. Pod jejich rukama začali vznikat koláže, obrázky a dokonce modely, které jsme chtěli odeslat do soutěže. Hodně dětí se pustilo do zobrazování „čisté“ a „špinavé“ půlky zeměkoule, někteří zase vytvořili znečištěný oceán, či mrtvá zvířata, udušená plastovými kousky, které si plavou v našich vodách.

Věřím, že jejich práce nebude marná. Výsledky odešleme, jen co se soutěž opět spustí.

Co jsme ovšem stihli, byla výtvarná soutěž na téma Létání, kterou uspořádala Neviditelná výstava ve spolupráci s Nadačním fondem Krasohled. Pořadatelé v ní chtějí propojit dvojí způsob vnímání – vnímání dětí se zrakovou vadou a jejich vrstevníků, pro které je pohled na svět očima naprosto samozřejmý. Cílem soutěže bylo vytvořit (nejlépe plastické) výtvarné práce, které zpracují dětské zážitky z létání. Do soutěže se zapojila pátá, šestá a osmá třída. Žáci se nebáli žádných materiálů, na čtvrtkách tak skončily kusy gumy, bublinkové folie nebo igelitu. Vyobrazeny byly převážně letadla, rakety a balóny, ale nezapomnělo se i na ptačí říši.

Všem držím palce, ať se Vás co nejvíc umístí na předních příčkách.

MgA. Tereza Dostálová

Autor: Tomáš Vlna

Zobrazení stránky: 0x